Friss és Szaftos

10 ZOMBI HORROR amit nem láttál, de kellett volna

Mi is lehetne nemesebb feladat a hozzánk hasonló horrorfilm zabáló fiatalembereknek, mint hogy átrágják magukat az Holywood-ban futószalagon gyártott mainstream filmtömegem, és nézhető, sőt jó filmeket keressenek, és olyan alternatívákat nyújtsanak a filmkedvelők számára, amit még nem láttak.

Éppen ezért, most bemutatunk 10 olyan zombi horrort, amit valószínüleg nem láttatok még, pedig nagyon is kellett volna.Első film, A Moly ... hehe, nem csak viccelek. Az egy kalap szar...

A Little bit Zombie - 2012 - Egyszerű, könnyed, szórakoztató. Talán így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni a Little bit Zombie horror-komédiát, amiben Steve, Craig és néhány igencsak dekoratív hölgy kálváriáját követhetjük nyomon. Tekintve hogy alacsony költségvetésű nevenincs filmről van szó, nem egy nagyszabású produkcióra kell számítani, de az biztos hogy néhány jól irányzott poénnal tud majd szolgálni, ha valaki rászánja magát és megnézni a filmet.

Devil's Playground - 2010 - Jómagam a brit zombi horror ipart 2002 óta tartom számon, amikor is megjelent a 28 nappal később. Azóta sorban jelennek meg a brit próbálkozások, váltakozó sikerekkel, de a Devil's playground vagyis az Ördög játszótere mindenképpen a jobbak közé sorolható. Bár a történet nem túl eredeti, és a készítők sokban merítettek az előbb említett horrorfilmből, azért sikerült kivitelezni egy pörgős, szaftos, és mindenképpen szórakoztató filmet, aminek minden horrorkedvelő nyugodtan nekiülhet.

Wyrmwood - 2014 - A film mögött nem áll komoly produkciós iroda és a rendező is egy jelentősebb szakmai referencia nélkül álló első filmes figura. Nyilván a büdzsé minimális volt, és a film forgatása 4 évig tartott, mivel kizárólag hétvégente forgattak. Ilyen komoly korlátok ellenére is sikerült összehozni egy jó filmet. Tökéletes példája annak, hogyan lehet minimális pénzből egy friss és nézhető zombis produkciót csinálni, ami emészthető poénoktól igazán ijesztő élőhalottakig mindent tartalmaz. Bátran ajánljuk minden horror kedvelőnek.

Pontypool -  2008 - A Pontypool nem egy mai darab, mégis egyedi és megismételhetetlen, a maga módján egy zseniális film. A film képes úgy fenntartani a figyelmet másfél órán keresztül, hogy szinte az égvilágon semmi nem történik. Jó elismerem, ez annyira nem hangzik jól, mégis az!  Hősünk Mazzy, az egykor menő rádiós átlagos napját kezdi a jelentéktelen kisváros, Pontypool rádiójánál, munkáját pedig két csinos hölgy segíti. A nap a megszokott unalmas medrében csordogál, közben viszont egyre különösebb beszámolók kezdenek beérkezni a rádióállomásra. Mazzy és társai kezdetben nem veszik komolyan az értesüléseket, de ahogy egyre több beszámoló érkezik a városból, kénytelenek tudomásul venni hogy úrrá lett az őrület az embereken. Egymásra támadnak, szétszedik a várost, a kis elszigetelt rádióállomás pedig egyre inkább a központjává válik a világvégének. Ahogy futnak be a drámai jelentések, úgy közeledik a tömeg feléjük is, és ezt mindannyian tudjuk, hogy semmi jót nem jelent.

State of Emergency - 2011 - Talán én magam lepődtem meg a legjobban, de a stáblista feljövetelénél a következő mondat fogalmazódott meg a fejemben; a State of Emergency a maga módján egy kiváló zombis film! Több szempontból is különleges darab. Ha elemeire szedjük, akkor el kell ismerni, hogy azért vannak benne hiányosságok, példának okáért a színészi játék színvonala a béka feneke alatt van, de ugyanakkor a kevés pattanásig feszült parás pillanat annyira jó volt, hogy edzett zombibuziként is ösztönből kaptam volna a kezem a szemeim elé, pedig még sehol nem volt semmi, csak az erősödő parazene. Történetünk az Egyesült Államokban játszódik, Montgomery megyében, ahol is egyik reggel arra ébred a lakosság, hogy buzi nagy gombafelhő virít a távolban, és vegyi anyagok kerültek a levegőbe. A lakosság egy része már reagált is, zombikká változtak. Le kell szögezni, hogy ez nem egy pörgős akciófilm. A State of Emergency inkább egy amolyan pszichológiai horror, ahol az ember jobbára csak a zombik gondolatától fél, hiszen ritkán találkozik velük ténylegesen, de azt a néhány alkalmat alaposan megemlegetjük.

I Am a Hero - 2015 - A japán zombis filmeket én már fenntartásokkal kezelem. Nem azért mert annyira rosszak, hanem mert többségében gusztustalanok, és jelentősebben pervezebbek, mint ahogy az indokolt lenne egy zombi apokalipszis idején. Éppen ezért kellemes meglepetés volt az I Am a Hero, ami egy valódi tartalommal, történettel, és mondanivalóval megtöltött igényes film lett. Főhősünk, Hideo a szürke japán hétköznapok világát éli, túl van 30-on, és lassan kénytelen beletörődni, hogy mindenben teljesen átlagos, nincs benne semmi egyedi ami kiemelné a tömegből, ami egy elég demotiváló dolog manapság, amikor mindenki önmegvalósításra törekszik. Ezen egycsapásra változtat egy zombi apokalipszis, ahol Hideo rendesen összekapja magát, és valódi hősként végre nem menekül, hanem életeket kezd menteni. A filmben van bőven ijesztés, zombik és káosz, egy nagyon erős japán kultúrával és ábrázolással megspékelve, de ezzel együtt is egy jó film lett.

Juan of the Dead - 2011 - Kubai zombi horror viszonylag ritkán kerül a piacra, ilyen jó pedig még sohasem került. Belevaló hőseink egyik reggel arra ébrednek, hogy kubát ellepték az élőhalottak és eljött a világvége. Illetve mások azt hinnék hogy ez a világvége, de miután szereplőink rájönnek hogy ezeket a zombikat viszonylag könnyen lehet likvidálni, főhősünk  Juan üzleti lehetőséget lát a dologban, így pénzért bárkit megszabadít átváltozott szeretteitől. Amellett, hogy ez egy nevetségesen ostoba történet, működik. A film különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre mutat fityiszt és teszi nevetségessé a kubai kommunista rezsimet, és mutatja be vígjátékhoz képest fájdalmasan közelről a havannai életet.

Tulajdonképpen a gettóban csótányként leledző embereink egyrészről rendkívül viccesek, hiszen tényleg a fából is vaskarikát csinálnak a túlélés érdekében, másrészt a nyomort látva a nézőnek eszébe jut hogy a zombik nem is igazán teszik rosszabbá ezt a szarfészket. A filmet elsősorban nevetni vágyóknak ajánljuk, de aki valódi tartalmat és mondanivalót szeretne, az sem fog csalódni.

Mutants - 2009 - Ha félelemről van szó, akkor a Mutants c. zombi-horror egy igen erős darab. A film egy zombi apokalipszis közepén történik, hőseink egy párt alkotva próbálnak meg elrejtőzni a jeges semmi kellős közepén, egy baromi nagy elhagyott épületben. Pechükre, egyikük fertőzött, másikuk pedig terhes, ami egy sor feszült, ijesztő és nyugtalanító jelenethez fog vezetni. A történet nem próbálja meg a zombikat újféle köntösben ábrázolni, senem kifejezetten eredeti, de annál ijesztőbb ahogy karaktereink az elszigetelt épületben először a külső fenyegetések, majd később egymás miatt éreznek csontig hatoló félelmet. Minden horror kedvelőnek ajánljuk a filmet.

Sorgenfri - 2015 - Két dolog van, ami a Sorgenfri c. dán horror filmet erőssé teszi, egyik a valódi karakterek, másik pedig a kormány reális jelenléte a film során. A karakterek egyrészt színesek, sokfélék, másrészt nem is lesznek egycsapásra zombivadász faszagyerekek. Sután, ügyetlenül bánnak a fegyverrel, nem próbálnak hősködni - legalábbis többnyire - és megpróbálnak együttműködni a kormánnyal. A kormány pedig, ahogy az a hasonló filmekben lenni szokott, elbassza a dolgokat.

Extinction - 2015 - Az Extinction, ahogy mondani szokás, egy kerek egész. Rendelkezik mindennel, amivel egy jó filmnek rendelkeznie kell. Jó színészek, minőségi rendezés, jó sztori, és félelem. Történetünkben Patrick (Matthew Fox) valamint Jack (Jeffrey Donovan), tulajdonképpen az emberi faj hattyúdalát játssza végig. A földet olyannyira szétkúrta egy zombi vírus, hogy újrakezdésre szinte remény sincs, így aztán faszikáink és egy kislány, a fagyasztó télbe menekülve tengeti napjait halálra várva, vagyis zombira. A zombik viszont nem jönnek, és szereplőink maguk is elhiszik, hogy ilyen fagyos helyen nincs mitől félniük. Az egész filmet körüljárja egy lappangó elfolytott veszélyérzek, a produkció szeret pszichológiai horrorként viselkedni, persze mondanom se kell, hogy a kellő időben, kellő helyen, a gatyádba fogsz szarni.

Ez lett volna 10 zombi horror, amit valószinüleg még nem láttál, de kellett volna. ha tetszett, nyomj egy lájkot, ha szeretnél még hasonló videókat látni, iratkozz fel a csatornánkra, és ha már így belejöttél, kövess minket facebookon is. Hamarosan újra jövünk. Ezt veheted fenyegetésnek. Sziasztok.

Nincsenek megjegyzések