Friss és Szaftos

Interjú Illés Lászlóval, A Pince című magyar horrorfilm rendezőjévelNem minden nap botlik bele az ember egy hazai gyártású horrorfilmbe. Ezért is örültünk nagyon, amikor rábukkantunk a The Basement - A Pince című alkotásra. A filmről készült rögtönzött villámvéleményünket követően több kérdés is felmerült bennünk, amikre a rendező készségesen válaszolt egy interjú keretein belül. A folytatásban olvashattok a film forgatásáról, a magyar horror helyzetéről, és a készítők jövőbeli terveiről is. 


Hogyan jött létre a film, és mennyire vezetett rögös út a megvalósításig?

Közösségi finanszírozás keretében, és rengeteg segítséggel valósult meg ez a független produkció. Ez azt jelenti, hogy döntő többségben külföldi horror rajongók adományoztak pénzt az Indiegogon keresztül. Összesen három kampányt indítottunk. Ezen felül több hazai cég is segítette a munkánkat támogatásával, eszközökkel, szolgáltatásokkal: Focus Fox Studio, Venna, Cut-Pro, Viwa Vitaminwater, Bécsiszelet Vendéglő, és még sokan mások.

Természetesen a másik legfontosabb dolog, hogy kellett egy olyan fantasztikus stáb és színészi gárda, akik a filmezés iránti szeretetből és A Pincébe vetett hitük miatt részt vettek a produkció munkálataiban.

Nagyon sok mindenben szerencsésnek mondhatom magam, hiszen sok érv volt a film ellen. Ezt úgy értem, hogy fillérekből létrehozni egy professzionális minőségű produkciót elképesztően nehéz, szinte lehetetlen. Ennek ellenére nem adtuk fel, rengeteg időt és energiát fordítottunk a gyártásra. Szépen lassan összeállt minden.

Tényleg sokan akarták és támogatták ezt a filmet – így készülhetett el.


Miért döntöttetek amellett, hogy a film alatt váltogatni fogjátok a found-footage jeleneteket és a hagyományos kamerabeállítást?

A költségvetés szűkössége miatt sok kompromisszumot kellett kötni. Igazából el kellett döntenem, hogy vagy ragaszkodok az igényeimhez, és akkor lehet, hogy még mindig pénzt kalapoznánk, vagy elkezdek lemondani dolgokról, kreatívan átalakítani őket, és akkor el tudjuk kezdeni a forgatást.

A found-footage jelenetek is emiatt születtek. Mivel kevés forgatási nappal tudtunk gazdálkodni, így kellett valami megoldás, hogy gyorsabban tudjunk haladni. Egy hosszú egysnittes jelenetet összerakni kicsit több idő, mint klasszikusan filmezni, ám ha meg van, és mindenki tudja a dolgát, akkor hamar fel lehet venni őket. Kizárólag found-footage filmet nem akartam. A ”kaszálós” kameramozgások eléggé távol állnak tőlem, és nagyvásznon (mármint moziban) szerintem zavarja a nézőt az állandó képi mozgás. Próbáltuk találni egy egészséges középutat a klasszikus és a found-footage filmezés között. A végeredménnyel ebben az olvasatban elégedett vagyok.
Egy pince akár önmagában is lehet ijesztő hely. Volt a stábban olyan, aki félt a forgatás során?

Igen, eléggé félelmetes a hely, tényleg egy hatalmas pincerendszer. Általában mindenkit, izgalomba hozott, aki először ment le. Én is rosszul éreztem magam, amikor a helyszínkeresés fázisában egy elemlámpával botorkáltam odalent.

Aztán persze mindenki megszokta, illetve ha az ember már ismerte a járást, akkor nem volt gond. A forgatás ebben a tekintetben jóval könnyebb volt, hiszen egyszerre egy 25-30 fős stáb tartózkodott lent. A félelemnek így helye már nem volt, kizárólag a munkára koncentráltunk.

Egy ilyen filmnél nagyon fontos a helyszín. Hiszen ha az nem hiteles, és nem rendelkezik jó atmoszférával és látványvilággal, akkor az ember elveszít egy hatalmas félelemfaktort.


Láthatóan a kritikusok és filmrajongók is szeretik a filmet. Számítottatok rá, hogy ilyen jó lesz a fogadtatás?

Itthoni mozis forgalmazással soha nem számoltunk.

Mivel külföldön jóval nagyobb a hagyománya és a kultusza a horror filmeknek (illetve a forrásokat is a határon túlról kaptuk) angolul forgattuk le a filmet. A terv az volt, hogy ha kész a film, akkor megpróbáljuk külföldön értékesíteni, VOD, Dvd/Blu-Ray, illetve Tv-s forgalmazásra. Szerencsére ezek a törekvések is egyre jobban haladnak.

Aztán elkezdtünk gondolkozni azon, hogy itthon is szervezünk pár közönségtalálkozót. A forgalmazást is függetlenül kezdtük el, Buzás Zsuzsanna csinál ez ügyben mindent. Hamar kiderült, hogy nagy az érdeklődés a filmre. Most már 12 moziban voltak/vannak/lesznek vetítések, és reméljük, hogy ez a szám még nőni fog. Tényleg nagyon örülünk a kedvező fogadtatásnak és a pozitív visszajelzéseknek.

Kapunk azért hideget-meleget, hiszen tudni kell a filmet a helyén kezelni. Ezalatt azt értem, hogy tényleg erőnkön felül teljesítettünk a munkálatokban, én nagyon elégedett vagyok a film minőségével. Akik tudják, hogy mi ez a film, milyen keretek között készült, azok eddig elégedetten távoztak a mozi termekből, szerintem egy jól működő, félelmetes és izgalmas produkciót hoztunk össze. De nyilván nem lehet egy több millió dolláros hollywoodi horror filmhez hasonlítani. Persze vannak emberek, akik emiatt csalódnak, mondjuk őket is abszolút megértem, hiszen a mozijegy ugyanannyiba kerül az Alienre, mint a mi filmünkre.
Mi a véleményed a magyar horror helyzetéről, vajon miért van ennyire gyerekcipőben a horror filmek gyártása?

Én gyerekcipőről sem tudok beszélni. Elhanyagolható mennyiségben készültek olyan horror filmek itthon, amik alkalmasak a mozis vetítésre, szinte egy kezemen meg tudom számolni.

Az bebizonyosodott, hogy igény van rá. Sokan nézik a filmünket, és sokan szeretik.
Ahogy én látom, a műfajnak a rajongótábora is egyre szélesebb itthon, és az emberek tényleg egyre több horrort fogyasztanak. Ezt már sok országban felismerték és nagy stúdiók is ráálltak a gyártásukra, sok befektető van a kinti piacon.

Remélem itthon is hamarosan elindul ez a folyamat.


Mik a tervek a jövőre nézve? Számíthatunk még hasonló jellegű filmekre?

Tervünk több van, mint amennyi egy életbe beleférne. Szeretnénk nagyobb költségvetésű, még látványosabb és még izgalmasabb filmeket gyártani.

Most is azon dolgozunk, hogy a következő produkció a financiális háttere összeálljon.

Egy pár szereplős thriller, egy kosztümös horror-kalandfilm és egy nagyobb szabású másik horror van terítéken – anyagiak függvénye, hogy milyen sorrendben.


Hol láthatják még a hazai rajongók a filmet?

Június 15. és 29-én Sárospatakon, június 27-én a szombathelyi kert moziban, június 29-étől július 5-éig Zalaegerszegen és július 7-én Répcelakon vetítik a vidéken.

A nagy sikerre való tekintettel június 16., 18., és 20-án újra játssza a csepeli mozi és június 28-án mutatják be először a budapesti Művész Moziban, ahol a felújítást követően ősztől újra műsorra tűzik.


A vetítési helyszínek és időpontok folyamatosan bővülnek, melyeket a magyar facebook oldalunkon folyamatosan frissítünk: https://www.facebook.com/apincehorror

FreakShow Youtube csatornaNincsenek megjegyzések