Friss és Szaftos

Aki bújt, aki nem... | Jeepers Creepers 3 KRITIKA

Sok nívós franchise folytatása után, surranópályán megérkezett a Jeepers Creepers, vagyis magyarul az Aki bújt aki nem 3. része, amit mi is megnéztünk. Bár ne tettük volna.A franchise - ha lehet egyáltalán annak nevezni - első részét egy egészen jó kis horrornak könyvelte el a közönség, Justin Long karriere tulajdonképpen itt vette kezdetét, a két évvel később, 2003-ban megjelent második rész viszont már elég vegyes fogadtatásban részesült. 14 évvel később, ki tudja milyen indíttatásból, itt a harmadik rész, ami az értékelések szerint annyira rosszul sikerült, hogy az egész franchise mehet a levesbe.

A történet - feltehetően - 23 évvel az első két rész forgataga után játszódik. Ahogy a filmből kiderül, a Creeper 23 évente kel ki a koszfészek pincéjéből, hogy aztán jól beleszagoljon a levegőbe, és megegye akinél félelmet érez.

Nagyjából 3 percig élt bennem a remény hogy ez lehet egy kicsit is jó film, ám akkor megjelent a Creeper csapdákkal teli, önmagát vezető, nevetséges szuperjárgánya, ami a kipufogóból lövi ki az acélsodronyt, mindenféle fizikai törvényt magasról leszar, és olyan nyomkövető guruló bombák jönnek ki belőle, hogy azt még Batman is megirigyelné.

Igazából mindenki kibaszottul tisztában van a Creeper létezésével, a rendfenntartó erők is, viszont Poho megye rendőrsége finoman szólva sincs a helyzet magaslatán. Szerencsére a teljesen inkompetens, haszontalan helyi rendőrség mellett, feltűnik a semmiből egy feka, aki egy a Creeper likvidálására létrehozott lakosságból verbuvált milicista hadsereg vezetője, és ezen a ponton átvették az irányítást a rendőrségtől a megyében.

What.

Besírtam. A milícia tagjainak még kis egyenruhájuk is volt, külön kis szárnyas Creeper logóval, annyira gagyi volt az egész hogy az éj sötétjében két kézzel fogtam a fejem kínomban. A film próbálkozik lenyomni a torkunkon némi drámát, elvesztett apákról meg gyerekekről pofáznak az emberek, de a satnya színészi játék hamvában elfolyt minden próbálkozást.

A Creeper viselkedésével is gondok voltak. Elsősorban az, hogy nem volt ijesztő. Az idősebb lakosság szintén - igazából teljesen tisztában van a Creeper létezésével - de a megjelenésére kb az a válaszuk, hogy bemásznak a legközelebbi autó alá, hogy ne őket kapja el a szárnyas akármi, persze elkapja őket is, és néha-néha megcsócsál egy-egy fiatalabb farmert is, mindezt fütyörészve, kényelmesen sétálgatva, már-már komikusan teszi. A Creeper nagyjából olyan szinten mozog Pohó megyében, mintha csak valami jól ismert bosszantó kártevő lenne, amit ki kell bekkelni.

Az első részben a Creeper kerülte a nyilvánosságot, megpróbált éjszaka vadászni, rejtőzködve közelíteni amikor csak lehetett, és ezzel a frászt hozta az emberekre. Na ezt erre a részre elfelejtették. A Creeper gond nélkül fényes nappal simán szambázik a farmokon, és ez teljesen kiveszi az élét a filmnek.

Megmondom frankón hogy nem vagyok nagy ismerője az Amerikai rendfenntartó szerveknek, de abban biztos vagyok, hogyha egy ilyen agresszív entitás tucatjával belezné az embereket egy egész megyében, akkor ott rövid időn belül megjelenne a nemzeti gárda, vagy a hadsereg, akik valszeg rövidre zárnák a szárnyas gyilkos történetét.

Mindent összevetve, a film nagyon gyengére sikerült. Bár a Creeper azért megcsócsál jó pár embert a harmadik részben is, valszeg a legnagyobb áldozata maga a franchise lesz. Ha ezek után is folytatni akarják a sztorit, akkor inkább nyúzza le a bőrömet a Creeper, mint hogy megnézzem a negyedik részt.

Nincsenek megjegyzések