Friss és Szaftos

10 KARÁCSONYI Horror, Amit Látnod KELL

Közeledik a karácsony, jön a bejgli, jönnek a Bud Spencer filmek, miegymás. Különösen érzékenyen érinti az embereket amikor pont a szeretet ünnepén történik valami csúnyaság, ez persze sosem gátolta meg a filmgyárakat abban, hogy horrorokat készítsenek a témában. Ami azt illeti, karácsony tematikájú horrorfilmekből meglehetősen sok van, mindenki kedvére válogathat, ha esetleg két szaloncukor között egy kis gyilkolászásra vágyna. Hogy elősegítsük a folyamatot, mi most összeszedtünk 10 karácsonyi horror-t, amit érdemes megnézni.Krampus (2015)

Az utóbbi évek talán, ha nem a legjobb Karácsonyi horror filmje, ami szinte tökéletes elegyét képezi a humornak és az ijesztő karácsonyi démonoknak. A történetben egy meglehetősen feszült és kelletlen családi karácsonyi összejövetelt követünk nyomon, amikor is a fiatal Max, hátat fordít a karácsonynak, ezzel megidézi a démoni Krampuszt. A démon és csatlósai rendkívül változatos módon gyilkolásznak és jelennek meg, ehhez jön az életéért küzdő család és annak tagjai, akik szintén nagyon pofásan lettek felépítve, mindezt pedig megfűszerezik az apró kis családi ellentétek. A tág családi kör szinte minden tagja utálja a másikat, de mégis együtt kell dolgozniuk ha meg akarják élni a reggelt.

Humoros, pörgős, és ötletes horror, nekünk tetszett.

Black Christmas (1974)

Nem hiányozhat a listáról, az 1974-es Fekete Karácsony, ami talán az első igazán erős karácsonyi gyilkolós horror. A történetben egy csapat diáklányt szurkál szét egy gyilkos a szó halálos értelmében a diáklány-egyesület házában. A sztori kapott egy remaket 2006-ban, ami lényegében ugyanezt a vonalat követi, egy fokkal silányabb kivitelezésben, viszont ha valamiért érdemes megnézni az új változatot is, akkor az a szereplőgárda.

Rare Exports (2010)

A klasszikus Télapó karakterét alapjaiban gondolták újra a finn Rare Exports című film készítése alatt, és remekül sikerült. A történetben egy régészeti ásatás folyamán, az egyik hegy belsejében, 486 méter mélyen olyasvalamire bukkannak, amire senki nem számított. Télapóra. Viszont esetünkben Ő nem egy kedves pocakos bácsi, aki ajándékot osztogat, hanem egy vérszomjas fenevad akit ketrecbe kell zárni, és akkor még nem is beszéltünk Télapó manóiról, akik szintén nem túl barátságosak, ha a mesterük kiszabadításáról van szó.

Egy szórakoztató, és eredeti film, ami egy valódi alternatív karácsonyi történetet kínál minden horror kedvelőnek.

A Christmas Horror Story (2015)

Az Egy Karácsonyi Horrormese régimódi, erőszakos és feszültségben fürdő horror szórakozást kínál azok számára, akik egy kicsit mélyebb betekintést szeretnének nyerni a Télapó és a Krampusz harcába, vagy éppen közelről megtekintenék a zombi manók viselkedését. Bizony, a film egy elég erős újragondolása az egész karácsonyi történetnek, ami bővelkedik az erőszakban, fantáziában de helyenként még a humorban is. Aki szereti a hasonló jellegű, a valóságtól teljesen elrugaszkodott filmeket, az vesse rá magát.

Gremlins (1984)

Ki ne hallott volna a szörnyecskékről. A kis tündéri simogatni való szőrgolyókról, akik ha éjfél után zabálnak, és víz éri őket, akkor vérszomjas szörnyeteggé változnak, és elég nagy rendetlenséget hagynak maguk után. A kis szőrmókok történetét megjelenésekor zabálta a közönség, és folytatások is készültek, bár azokat inkább hagyjuk is. Aki esetleg nem látta még a filmet, és nem riad vissza a kicsit régebbi filmektől, az nyugodtan üljön neki.

Ha pedig azok közül akik ismerik a történetet, felmerülne a kérdés, hogy ez miért is karácsonyi horror, nos azok számára egy kis emlékeztető: A film karácsony idején játszódik, telis-tele van karácsonyi motívumokkal, sőt, az egyik jelenetben a szörnyecskék még karácsonyi éneket is előadnak.

Better Watch Out (2017)

A Better Watch Out egyike az idei év legjobban várt, és végül is legjobban sikerült horror filmjeinek, a várakozásoknak megfelelően, a film olyan mintha A reszkessetek betörők pszichopata, gyilkos alternatív változatát néznénk. Van benne rengeteg akció, humor, vér, és néhány finoman elhelyezett gag a Kevin féle reszkessetek betörőkből jól ismert motívumok irányába.

Mivel ez pont egy olyan új film, aminek minden horror kedvelő nyugodtan nekiülhet karácsonykor, inkább nem is nagyon boncoljuk szét a történetet, hanem hagyjuk hogy mindenki a maga módján tapasztalja meg a filmet, de annyit azért elárulunk, hogy érdemes lesz megnézni.

Silent Night, Deadly Night (1984)

Egy másik nagy klasszikus, a Silent Night, Deadly Night című hidegvérű gyilkolós film, amiben a hánytatott sorsú Billy-t követjük nyomon, akinek a szüleit fiatal korában a szeme láttára gyilkolták meg, aztán később, csak hogy biztosan ne legyen belőle normális felnőtt, az árvaházban szétmolesztálta egy főnővér. Ezektől a nem éppen kellemes emlékektől vezérelve, Billy Télapónak öltözve rendez vérfürdőt a szomszédságban. A film helyenként annyira erőszakos, és az egész ünnep szellemével ellentétes , hogy az 1984-es bemutató ellen még tiltakozásokat is rendeztek. Ez persze nem véletlen, a rengeteg reklám, ajándék, és médianyomás közepette is, a karácsony a szeretet és boldogság üzenetét hordozza magában, és kevés zavaróbb gondolat van ilyenkor az emberek fejében, mint hogy Télapó nem egy puttonnyal, hanem egy baltával állít be a nappaliba.

The Children (2008)

Egy vakáción, még ha gyerekekkel is mész, a fő cél a pihenés és hogy jól érezzétek magatokat. Ez fokozottan igaz, amikor egy karácsonyi vakációról van szó. Viszont ha gyerekeid idegesítő nyivákolás helyett vérszomjas gyilkosokká változnak, akkor az eléggé hazavágja a karácsonyi hangulatot. Ennek a problémának a boncolgatásával foglalkozik a The Children c. horror film, amiben a gyerekek valamilyen vírus hatására szüleik ellen fordulnak, gyilkolnak, és még egy drága ajándékkal sem lehet őket leszerelni. Minden szülő rémálma.

Christmas Evil (1980)

A Christmas Evil története sokban hasonlít a már korábban említett Silent Night, Deadly Night-ra. Egy megtört játékgyáros mentális mélypontra kerül, amikor csicskítják őt a munkahelyén, és ahelyett hogy normális ember módjára, bosszúból kilopkodna néhány DVD lejátszót a gyártósorról, inkább magához ragad néhány szúró alkalmatosságot, és őrült gyilkolászásba kezd. A történet azért is felkavaró, mert főszereplőnk, Harry, imádja a karácsonyt. Annyira az ünnep rabjává válik, ami már messze nem egészséges, és egy igazi fekete karácsonyhoz vezet.

Inside (2007)

A végére jöjjön egy jelentősen mélyebb, és nyomasztóbb film, amiből már hiányzik az ünnep szelleme. A betolakodó című francia film helyenként annyira erőszakos és felkavaró, hogy csak keményvonalas horror kedvelőknek ajánljuk. A történet központjában a várandós Sarah áll, aki négy hónapja veszítette el születendő gyermeke apját. Karácsony este van, és Sarah éppen készülődik másnap bemenni a kórházba, amikor egy nő tör be a lakásába, és el akarja rabolni a még meg sem született gyermeket. Nem éppen egy kellemes karácsonyi mese, és a képsorok sem igazán illenek egy délutáni családi filmezéshez, de ha valaki kedveli a hasonló jellegű filmeket, az bátran nézzen utána.

Ez lett volna 10 Karácsonyi horror, amit érdemes megnézni!

Ha tetszett...

Nincsenek megjegyzések