Friss és Szaftos

5 Legparább TélapóAmikor azt mondom hogy télapó, a legtöbbeknek a kedves, szakállas, puttyonyos vénember jut eszükbe, és azonnal boldogság költözik a szívükbe. Viszont a filmes világ előszeretettel formálja újra  a köztiszteletben álló télapó tulajdonságait, néha beállítva őt egy vérszomjas fenevadnak, vagy éppen hidegvérű gyilkosnak. Mi most összekapartuk nektek az öt talán legparább télapó karaktert horror filmekből.

Tales from the crypt

Sokak kedvence a mesék a kriptából a télapót sem kímélte, és egyik részükben egy mentális beteg gyilkost öltöztettek be a már jól ismert piros hacukába. A történtben egy feleség éppen meggyilkolt férje holtestét próbálja elsúvasztani valahová, amikor a hivatlan vendég megkezdi ostromát hogy bejusson a házba. Télapó alakításáért Larry Drake a felelős, aki olyan pengén hozza a szünet nélküli elmebeteg tekintetet, hogy a néző maga is elhiszi hogy ennek a fele sem tréfa. A folyamatos feszültség és Drake játéka kivételesen erősre sikerült, és a film valszeg jó pár kisgyerekben hagyott maradandó félelmet az 1989-es bemutatón.

Sint

A Saint c. horror egészen Szent Miklós történetéig repül vissza, aki az általunk ismert Mikulás előképe. Csak hogy egy kis kultúrát is csepegtessünk, azok számára akik nem tudnák, Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, aki vagyona és élete egészét a szegény és elesett embereknek áldozta.

Na már most, ebben a filmben Miki bá nem igazán viselkedik védőszentként, sokkal inkább elragadja, majd kifordítja a gyerekeket. A történet szerint 1492-ben egy kicsit úgy élve elégették a szakállas mikit, ezért bosszúból, amikor a telihold december 5-re esik, akkor eljön és terrorizálja a népeket.

Ez a fajta Miki több okból is ijesztő. Egyrészt, akárcsak egy természetfeletti-időntúli szörnyeteg, 23 évente visszatér, másrészt a falusi pirománia áldozataként, az arca eléggé olvadt és gusztustalan, hogy ijedelmet ébresszen a gyerekekben, de még a felnőttekben is.

Azon túl hogy csúnya mint a fene és nem hajnaldó meghalni, gond nélkül mészárol le százakat, köztünk ártatlan kisgyerekeket is. A mi kis listánkon, valszeg neki sikerült a legtöbb embert eltenni láb alól.

Silent Night Deadly Night

Meglehetősen sok film született baltás télapókkal a főszerepben, de Billy, a Silent Night Deadly Night-ból talán mindközül a legfelkavaróbb. Ahogy azt előző videónkban már kifejtettük, Billy gyerekként végignézte, ahogy szüleit egy télapó ruhás idegen lemészárolja, majd az árvaházban szétmolesztálta egy főnővér, ezért felnőttként, különös kegyetlenséggel rendez vérfürdőt a szomszédságban.

Billy helyenként annyira brutális és embertelen gyilkosságokat hajt végre, hogy kiérdemelte megtisztelő helyét a mi kis listánkon. A különös kegyetlenséget alátámasztandó, a 1984-es bemutatón még tüntetéseket is rendeztek a film ellen.

Rare Exports (??)

Talán az egyik legötletesebb Télapó megformálás a Rare Exports c. horrort illeti, amiben a télapó, egy finn mitológiát, és vadállati tulajdonságokat összemixelő szörnyeteg, akit az egyik hegy mélyéről ásnak elő.

A korábbi télapó mintapéldányokkal ellentétben, akiknek konstans gonoszságuk egyfajta megnyugtató de állandó félelmet váltott ki a nézőből, ez a fajta télapó a maga vadállatias módján kiszámíthatatlan, és nem is egyértelműen gonosz. Akárcsak egy vadállat, ha veszélyben érzi magát gond nélkül kiharap belőled egy darabot a puszta fogával, de egyébként meg viszonylag ártalmatlannak tűnik. Ennek a kontrollálhatatlan viselkedésnek, és persze az eredetiség ötletének köszönetően, méltán kapta meg helyét a listánkon. Egyébként a film is egészen eredetire és ötletesre sikerült, ezért ha valaki két szaloncukor között egy kis csonkításra vágyna, akkor nyugodtan üljön neki.

Silent Night (2012)

A végére jöjjön egy B-kategóriás, de azért elég ijesztő télapó, a Silent Night c. 2012 csöcsmutogató hulladékból. Ebben az alternatív karácsonyi horror-komédiában A télapó látszólag valódi ok nélkül, de rendkívül változatós módon vágja vissza a népességet. Hol baltával, hol lángszóróval, vagy éppen karácsonyi égősorral ritkítja a lakosságot, látszólag mindenféle racionalitás nélkül, már-már emberfelettin profi módon, ügyesen azt is kihasználva, hogy ilyenkor elég sok télapó ruhás emberke rohangál az utcákon, ezért gond nélkül elvegyülhet az utcán a baltájával. A film maga persze egy égetnivaló szemét, de a trash horror kategória kedvelői azért utánanézhetnek.

Ez lett volna az 5 talán legparább télapó horror filmeben, ha tetszett...

Nincsenek megjegyzések