Friss és Szaftos

8 dolog, amit NEM tudtál a DEATH NOTE-ról

A 2003-ban megjelent Death Note című manga középpontjában Yagami Light áll, akinek keze ügyébe akad egy halálisten füzete, melybe bárkinek nevét beleírja, az kénytelen a másvilágra térni. Főhősünk ezt kihasználva felcsap önkényes igazságosztónak, ám nem mindenki nézi jó szemmel, hogy sorra hullanak az emberek, még ha mind bűnösök is. Így emberére akad a magát L-nek nevező nyomozó személyében, és ennek a két brilliáns elmének a macska-egér játékát követhetjük nyomon a sorozatban. Egy anime és manga rajongó számára a Death Note sztorija biztosan jól ismert, de a következő néhány percben talán még neki is tudunk néhány újdonsággal szolgálni a nagysikerű sorozattal kapcsolatban. Jöjjön 8 dolog, amit nem tudtál a Death Note-ról.
1. A Death Note manga első úgymond pilot fejezete, merőben más volt még mint a később ismertté vált sorozat. Itt egy 13 éves fiú, Taro bukkan rá a halálisten füzetére, és mivel egyáltalán nincs tisztában annak működésével, véletlenül megöli az őt bántalmazó osztálytársait. Ám ebben a sztoriban helyet kap egy olyan eszköz is, amivel semmisé lehet tenni a füzet által kreált haláleseteket. Ez pedíg a Halál radír, amivel ha kiradírozza valaki nevét az újra visszatérhet az élők közé. A történetnek olyan jó volt a fogadtatása, hogy végül a Weekly Shonen Jump nevű mangákat publikáló magazin berendelte a teljes sorozatot, amiben már Light kalandjait követhettük nyomon, de már halál radír nélkül.

2. Elsöprő siker, illetve több mint 30 millió eladott példány ide-vagy oda, a Death Note írója, Tsugomi Ohba nem fürdik a népszerűségben. Az író kilétét teljes homály fedi, és senki nem tudja pontosan, ki rejtőzik az álnév mögött. Az őt körülvevő titokzatosság miatt sokan úgy gondolják, hogy magáról mintázta L karakterét.

3. A manga megannyi adaptációt megélt már az évek során. Természetesen ott az anime, de készült már 4 élőszereplős mozifilm, és egy 11 részes tv sorozat is a Death Note-ból. Emellett az amerikaiak is belekóstoltak már a franchise-ba 2017-es filmjükkel, ami olyannyira rosszul sikeredett, hogy bizonyára sok rajongó halállistájára felkerülnének a készítők nevei. Azonban a legmeglepőbb adaptáció nem más mint egy musical. A Japánban és Dél Kóreában egyaránt bemutatott darab annak ellenére, hogy összecsapott történetével nem ragadtatta el a kritikusokat, a Lightékat életre keltő színészeket nem győzték magasztalni.

4. A manga rajzolója, Takeshi Obata eredetileg sokkal emberibb alakban szerette volna ábrázolni kedvenc halálistenünket, Ryukot. Ez az ötlet végül le lett szavazva az író által, ugyanis szerinte ha egy ember állna mindig Light mögött az elvonná róla a figyelmet. Így lett aztán ilyen jóképű gyerek Ryuk-ból…

5. Kínában olyan sok gyerek vásárolt az eredeti Death Note-ra hajazó füzeteket, amikbe az általuk utált ismerősök vagy éppenséggel tanáraik neveit írták, hogy ez végül a sorozat betiltásához vezetett. A kínai kormány a legkevésbé sem mondható anime rajongónak, hiszen a Death Note mellett rengeteg más sorozatot tiltólistára helyezett már, többek közt például az Attack on Titan-t is.

6. A Death Note későbbi részeiben felbukkanó Near és Mello eredetileg L ikergyerekei lettek volna. Ez az öltet azonban elég gyorsan a kukában landolt, ugyanis a készítők saját bevallásuk szerint képtelenek elképzelni, hogy L bárkivel is szexeljen. Így lett a két karakter szimplán csak a pártfogoltja a zseniális detektívnek.

7. A Death Note a valóságban is visszaköszönt egy gyilkosságnál. Na, nem egy füzet hatására tettek el valakit láb alól, de egy belga sorozatgyilkos egyik áldozata mellett néhány üzenetet hagyott hátra, melyeken ez állt: watashi wa Kira dess, azaz Én vagyok Kira. Ő pedig ugye nem más, mint a Light által használt alteregó, akinek neve mögé bújva gyilkolta az embereket. Belgiumban ezek a körülmények miatt csak manga gyilkosnak nevezték, azt a személyt, akit szerencsére később elkaptak, de a hír akkora port kavart, hogy Japánban is nagyon sokat foglakoztak vele a híradások.

8. Apró érdekesség, hogy a Death Note főhősei egyszer felbukkantak egy teljesen másik animében. A Full Metal Panic Second Raid hatodik epizódjában, L-t láthatjuk egy pillanatra a képernyőn, ahogy elbiciklizik, míg a háttérben Light, Misa és Soichiro álldogál háttal.

Nincsenek megjegyzések