Friss és Szaftos

8 dolog JASON-ről, amit NEM TUDTÁLEgyértelmű, hogy a Péntek 13 filmek sztárja Jason. Még a szibériai kunyhóban éldegélő nagyika is tudja, hogy ha feltűnik az a bizonyos hokimaszt a láthatáron, akkor futni kell mint a veszedelem. A péntek 13 horror franchise mostanra 12 filmet tudhat a magáénak, és óriási rajongótábornak örvend, és mi is nagyon szeretjük ezt az igénytelenül felöltözött machete-s gyilkológépet, ezért aztán összeszedtünk 8 érdekességet róla, amit talán még nem tudtatok, lássuk!

Intro

Jason-t soha nem tervezték ikonnak.

A sztár nyilvánvalóan Jason, viszont ez nem mindig volt így. Az előzetes tervek szerint például Jason csupán egy teljesen mellékes szálat kapott volna, egyszer-egyszer feltűnt volna a képernyőn, és az első péntek 13 filmben például nem is ő volt a gyilkos, hanem édesanyja, aki fia elvesztését bosszulta meg elég agresszív módon. Viszont az első film végén a karakter olyan jumpscare-t hozott tető alá, hogy mindenki meglátta benne a lehetőséget, és a későbbi részeket már rá építették. Végül is kiderült hogy jól döntöttek, hiszen az egyik legnagyobb horror ikonná nőtte ki magát, ami azért elég szép teljesítmény mindent figyelembe véve ... úgy értem a csávó még csak beszélni sem tud.

Jason tud beszélni

Várjunk csak, biztos ez? Mármint hogy nem tud beszélni. Nos, valójában az előbb nem mondtam igazat, mivel Jason igenis tud beszélni. Mondjuk tény hogy nem az a szószátyár típus, a 12 részben egyetlen egyszer szólalt meg, a Jason Goes To Hell c. horrorban, amikor megszállt egy fiatal rendőrbiztost. Azt várnád hogy valami menőt és nagyon faszát mondott oda valakinek, de nem, igazából a teljesen felesleges mondat valahogy így hangzott: "Állj! Menj a közeléből Ed!". Sokak szerint kár volt ezért a mondatért felrúgni egy Jason féle alapszabályt, de annyi biztos hogy ennyivel is különlegesebb és érdekesebb lett karakter. Más kérdés, hogy ha valóban tud beszélni, akkor miért nem beszél soha? Majd ha valakinek lesz lehetősége, kérdezze már meg tőle.

Jason maszkja csak a harmadik filmben került elő

A világon szinte mindenki aki kicsit is belepislogott már a horror szubkultúrájába az messziről képes felismerni Jason híres hokimaszkját. Annyira egybeforrt a karakterrel, hogy szinte lehetetlen anélkül elképzelni, viszont néhányan nem tudják, hogy az a bizonyos maszk csupán a harmadik Péntek 13 filmben került elő, amikor Jason elbugázza azt az egyik áldozattól. A maszk behozatalára valszeg egyszerű praktikusság miatt volt szükség, mivel a deformálódott arcot sokkal nehezebb felvételre előkészíteni, mint egy műanyag maszkot.

Jason 10 különböző személy játszotta eddig

Nyilvánvaló hogy Jason csak egy van, viszont a maszk és a smink lehetőséget nyújt arra hogy a színészeket lehessen a karakter alatt cserélni, és erre már számtalanszor volt is példa. Najó, nem számtalanszor, de 10 különböző színész bújhatott már a gyilkológép szerepébe, köztük pedig Kane Hodder a rekorder, aki 4 filmben irtotta a népet.

Jason vs. Ash vs. Freddy

Az eredeti ötlet szerint a Jason vs. Freddy után következett volna a folytatás, a Jason vs. Freddy vs. Ash, ami a képernyőre hozta volna Bruce Campbell veszettül jó láncfűrész kezű démonvadász karakterét, aminek a gondolatától a hideg futkos a hátamon, de a film ötletének a parázsát is szétpisálták a fejesek, ezért aztán mozifilm soha nem készült belőle, viszont képregény formájában kikerült a történet, nagyon is létezik, és a mai napig kapható.

Jason még növésben van

Hivatalos, hogy Jason folyamatosan növekszik. A Péntek 13 második részében a karaktert a 182 centis Warrington Grillette játszotta, akit a harmadik részre a 192 centi magas Richard Brooker váltott, akit a hetedik részben a 193 centis Kane Hodder váltott, akit aztán a 2009-es Péntek 13 reboot-ban a 198 centi magas Derek Mears cserélt le.

Hogy miért nő Jason? A magyarázat egészen egyszerű, azért mert mi is növünk. Az emberek átlagmagassága az évtizedek alatt szépen lassan emelkedik, éppen ezért, a készítők folyamatosan nyújtogatják Jason-t, elvégre a rettegést fenn kell tartani, és a karakter sebezhetetlen mivoltához hozzátartozik, hogy egy baromi magas drabális állatról van szó.

A Crystal Lake tábor létezik, és a mai napig üzemel.

A tábor, ahol a Péntek 13 filmek jelentős része játszódik, és ami a kiindulópontja az egész gyilkolászásnak, vagyis a Crystal Lake tábor a való életben is létezik, és a mai napig üzemel. Az eredeti 1979-es filmhez a stáb a táborlakók távozása után kapott engedélyt a forgatásra.

Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy a tábor forgalmának jót vagy rosszat tett a forgatás, mert bármennyire is csak egy filmről van szó, azért néhány szülő lehet hogy kétszer is meggondolja hogy odaküldje a gyerekét, hacsak nem ... büntetni akarja valamiért.

Josh Voorhees

Az eredeti tervek szerint Jason neve Josh lett volna, a film címe pedig "Hosszú éjszaka a Vér Táborban". Szerencsére Victor Miller író még időben megváltoztatta a nevet, mert úgy érezte hogy a Josh név túl kedvesen cseng, és valóban, a Josh vs. Freddy is inkább egy párnacsatának hangzik mint a horror ikonok csatájának.

Ez lett volna 8 érdekesség Jason Voorhees-ről, és a Péntek 13 franchiseról. Ha tetszett...

Nincsenek megjegyzések