Friss és Szaftos

Top 10 Horror FŐGONOSZ

A horror az egyik legrégebbi filmes műfaj, amely az évek alatt rengeteget fejlődött, és változott az éppen aktuális kornak megfelelően. A horrorfilmeknek és a benne szereplő karaktereknek külön pszichológiája van, és külön tanulmányok kutatják miért is szeretik annyira az emberek nézni az ijesztő vagy éppen véres képsorokat.

Az 1900-as évek elejétől napjainkig megszámlálhatatlanul sok horror karakter született, minden kornak megvolt a maga kedvenc szörnyetege, mi pedig most összegyűjtöttük a szerintünk legütősebb, és legmeghatározóbbakat. Lássuk tehát a top 10 horror főgonoszt!Frankenstein Szörnye

Az egyik legkorábbi megfilmesített szörnyeteg Frankeinstein szörnye, ami manapság kicsit elhanyagolva érezheti magát, mivel nem igazán jut neki szerep a mozivásznon. Frankeinstein szörnye először az irodalomban jelent meg, Mary Shelley 1818-as Frankeinstein vagy Modern Prometheus c. könyvében. A leírás szerint ez a név nélküli szörnyszülött közel két és fél méter magas, sápadt a bőre, és szegény rettentően csúnya. Képes emberi érzelmekre, mégsem képes beilleszkedni az emberek közé, főként a külseje miatt, aminek folyományaként magán Frankeinstein-en áll bosszút.

A karakter a filmkészítés legelején, 1910-ben került először forgatásba, mégis, a mai köztudatba ékelődött formáját az 1931-es James Whale által rendezett horrorban kapta meg, amikor halott emberek testrészeiből rakják össze, majd elektromossággal keltik életre.

A szörny rengeteg mindent szimbolizál, a kor szelleménél maradva az akkori emberek tudományokkal szembeni bizalmatlanságát, a nem kontrollált technológiákat, de nagy általánosságban elmondható hogy a szörny az emberekre is ártalmas, kontrollálhatatlan erőt szimbolizálja, amit hiába teremtett ember, nem képes kontroll alatt tartani. Manapság minden jött-ment kap reboot-ot, szerintem ő is megérdemelne egyet végre.

Drakula

Frankeinstein szörnyének kevésbé lesajnált rokona a vérszívó Drakula, aki ugyan csak a horror filmek hajnalán született, és elsőnek 1920-ban készült róla horror film. Egyes források szerint a karaktert egy 14. századi Dél-Erdélyi fejedelemről, Vlad Tepes-ről mintázták, azonban erre valódi bizonyíték nincs, csak izzadtságszagú félig-meddig utalások, azért jó kis gondolat hogy az egyik legrégebbi horror alak talán magyar földön űzte az ipart.

Bár az évek alatt rengeteg film készült róla, a karakter alap koncepcióját sikerült a mai napig megőrizni, és még a csillogó, tini lányokra izguló vámpírok sem tudták lerombolni a karaktert. Ami azt illeti 2018-ban lesz egy film is róla Nosferatu néven, amiről egyelőre szinte semmit nem tudunk, de kíváncsian várjuk.

Pennywise

A listán természetesen helyet követel magának Pennywise is, Stephen King alakváltó szörnyülötte, aki a 90-es években egy egész generációval ismertette meg a bohócoktól való félelem orvosi terminológiáját, a Kuloulrofóbiát.

A bohóc bőrbe bújt szörnyeteg a 90-es évek egyik legfélelmetesebb karakterének számított, a tavalyi évben pedig valósággal újjászületett Bill Skarsgård remek színészi játékának köszönhetően, emlékeztetve az akkori gyerekeket, hogy a bohóc 27 évente a valóságban is visszatér. Figyelem, jövőre jön a második rész.

Norman Bates

Az 1960-ban megjelent Psycho főszereplője, Normann Bates is helyet követel magának az asztalnál. A film Alfred Hitchcock mesterműve lett, amelynek sikerességében még a premier napján sem bízott senki, mégis, mai napig a világ egyik leghíresebb horrorfilmje, és örökre forradalmasította a horrorfilmek természetét.

A filmben főszereplőnk Marion Crane 40,000 dollár lopott gempával betér egy félreeső szállóba, ahol megvacsorázik a kicsit különc, de alapvetően, kedves és udvarias tulajdonossal, Normann Bates-el. Ezt követően a film felénél az elhíresült zuhanyzós jelenetben egy nőnek öltözött férfi brutálisan halálra szurkálja Marion-t, és ezzel megszületik Normann Bates legendája. A filmtörténetben ez az első olyan alkotás, melyben a főszereplőt a film felénél elteszik láb alól, és minden figyelem a főgonoszra terelődik. A kor számára különösen ijesztő lehetett, hogy most először a támadó nem egy idegen erő vagy szörnyeteg, hanem egy belülről érkező, látszólag átlagos férfi, akitől nem is feltételeznének ilyen brutális gyilkosságot.

Ha ez még nem lenne elég, akkor elárulom hogy Normann Bates karakterét Hitchcock egy valódi személyről, Ed Gein-ről mintázta.

Pinhead

Pinhead karaktere a Hellraiser filmek első számú gonosztevője, aki először Clive Baker
The Hellbound Heart című novellájában jelent meg. Pinhead a Kenobiták egyik vezetője, akik, nagyvonalakban elhalálozott emberekből alakult lények, akik most egy másik dimenziót képviselnek, a pokol hadseregének krémjét, akik néhanap világunkba látogatnak emberi lelkeket gyűjteni és kínozni.

A karakter meglehetősen hideg és sokoldalú, előszeretettel kínoz a végtelenségig, ezzel együtt a gyilkosok között kiemelkedően intelligens. Az eddig bemutatott 9 filmben Pinhead karaktere jelentős változásokon ment keresztül, néha fel lehet ismerni benne emberi, vagy legalábbis kevésbé gonosz személyiségjegyeket, máskor minden ilyesmi kimaradt a jellemrajzból, és Pinhead végtelenül gonosz.

Amellett, hogy elképesztő módon erős és ellenáll mindenféle fegyvernek, Pinhead számtalan emberfeletti képességgel is rendelkezik, mint a teleportálás, vagy tárgyak mozgatása, aminek hasznát is veszi az emberi lelkek behajtásakor. Kedvenc kivégzési módszere, hogy az áldozatot láncokkal tépi darabokra. Ha esetleg kedvet kaptál hozzá, itt a jó hír, Pinhead is kapott egy filmet 2018-ban.

Hannibal Lecter

Dr. Hannibal Lecter a mai napig az egyik legimpozánsabb pályafutást magáénak tudó gonosz, aki a 1991-es Bárányok Hallgatnak c. filmben tűnt fel először. A film ezen videó felvételekor minden idők 23. legjobbra értékelt filmje az IMDB-n, 5 Oscar díjat és 44 további egyéb jelölést tudhat magáénak. A filmmel vált elképesztően híressé Anthony Hopkins, akit a rendkívül intelligens szociopata  megformálásáért Oscar díjjal jutalmaztak.

Hannibal kultuszának megteremtésében elvitathatatlan érdeme van Hopkinsnak, ez abból is következik, hogy először nem ő, hanem Brian Cox alakította a karaktert, az 1986-os embervadászat című filmnek, ami kasszasiker helyett csak pukkant egyet.

Hopkins mindössze 20 percet töltött a képernyőn a Bárányok Hallgatnak című filmben, mégis Oscar-t kapott a mellékszerepért, ami filmtörténeti rekord, az általa felépített végtelenül komplex, sátáni, de egyben rokonszenves karakter pedig talán még Normann Bates karakterénél is nagyobb félelmet képes kelteni az emberben.

Tudom hogy nem új, nem színes szagos, de aki szereti a horrort és még nem látta a Bárányok Hallgatnak című filmet, az üljön neki, mert megéri.

Leatherface

Bőrpofa karaktere az 1974-es Texasi láncfűrészes horrorban jelent meg először, és köztudottan Ed Gein-ről, az egyik leghíresebb sorozatgyilkosról mintázták, aki előszeretettel nyúzott embereket, és készített a bőrükből mindenféle cuccot.

Bőrpofa karaktere emberi bőrből készített maszkot visel, és brutális testi erejének köszönhetően képes könnyedén félbevágni az embereket a láncfűrészével. A film története szerint korábban egy húsfeldolgozó üzemben dolgozott, és teljesen a családja irányítása alatt van.

A karakter rengeteg alapvető emberi félelmen túl azt is szimbolizálja, hogy milyen mérhetetlen károkat képes okozni a meg nem értett személyiség, ugyanis Bőrpofa karaktere alapvetően egy nagyra nőtt gyerek, aki érzelmileg teljesen deviáns, és aki a filmekben legtöbbször félelemből gyilkol, vagy azért, mert valaki megsértette a területét.

Michael Myers

Természetesen a slasher filmek egyik nagy uttörője, Michael Myers sem hiányozhat a listáról. Myers karaktere John Carpenter 1978-as Halloween c. filmben tűnik fel, és a karaktere nem aprózódik el mindenféle piszlicsáré emberi érzelmek között, egyszerűen gonosz és kész. Myers a történetben kisgyerekként megöli a lánytestvérét, majd 15 évvel később visszatér, hogy mégtöbb tinédzsert szurkáljon szét.

A karaktert a szinte már emberfeletti megállíthatatlan erő jellemzi, a főgonosz a filmekben sebezhetetlennek tűnik, aki elől egyszerűen nincs menekvés, előbb-utóbb mindenkit elkap. A filmekben Michael ennek megfelelően is viselkedik, hiába lőnek bele egy egész tárat, a holteste mindig eltűnik a helyszínről, és olyan mintha mindig mindenhol ott tudna lenni egyszerre. Másik jellemző tulajdonsága, hogy nem igazán beszél, ami még inkább félelmet kelt az emberben, hiszen akkor itt most egy sebezhetetlen gyilkológépről beszélünk, akivel esély sincs tárgyalni, és bármikor ott teremhet a hátad mögött.

Jason Voorhees

Ha már slasher filmek, akkor természetesen itt van Jason Voorhees is, aki a Péntek 13 filmek hoki maszkos gyilkológépe. Jason debütálása az 1980-as Péntek 13 c. filmben történt meg, viszont kevesen tudják, hogy ebben a filmben Jason helyett valójában édesanyja gyilkolászik a Crystal Lake-i táborban, hogy megbosszulja vízbe fulladt gyerekét.

Az eredeti tervek szerint Jason karaktere ennyiben ki is merült volna, de végül is jelentősen több lett belőle, és mostanra 12 filmet tudhat magáénak. Az első film alapvetően meghatározza Jason indítékát a gyilkolásra, ami nagyjából a vízbefulladás, az ezt okozó düh és bosszúvágy, valamint megmagyarázza Jason emberfeletti képességeit és hogy miért annyira megállíthatatlan, egyszerűen azért mert már nem él, nem ember, hanem valami más.

További érdekesség, hogy a franchise első két részében Jason még nem rendelkezett a később híres hokimaszkkal, helyette hol egy zsákkal a fején jelent meg, vagy éppen maszk nélkül.

Ha esetleg kedvet kaptál ahhoz hogy közelebbről is megismerkedj Jason-el, akkor kövesd a csatornánkat, hamarosan egy videóval jelentkezünk ami kizárólag Jason-el és az ő történetével foglalkozik majd.

Freddy Krueger


A lista végén pedig következzen személyes kedvencem, Freddy Krueger, aki a Rémálom az Elm utcában filmek kultikus sorozatgyilkosa, aki az embereket álmukban teszi el láb alól. Freddy először az 1984-es Rémálom az Elm útcában c. horrorban jelent meg, azóta pedig a modern horror egyik ha nem a leghíresebb alakjává alakult. Különös ismertetőjelei közé tartozik teljesen megégett arca, piros csíkos pulóvere, és a pengékkel felszerelt bőrkesztyűje.

A történet szerint Freddy egy gyerekgyilkos volt, akit elkapott a rendőrség, viszont egy formai hiba miatt szabadlábra helyezték, amire a feldühödött tömeg rágyújtotta a házát, a halálba kergetve Kruger-t.

Ezt követően Freddy az álomvilágban munkálkodik tovább, képes rémálmokat vetíteni az áldozatai fejébe, ahol ő írja a szabályokat, ezért persze jobb lenne ébren maradni, de mindenki tudja, hogy az álmoknak van az a furcsa tulajdonsága, hogy nem tudod valójában álmodsz-e, ez pedig egy folyamatos nyugtalanságot ad a Rémálom az Elm utcában összes részének, hiszen Freddy akkor is képes elkapni, ha csak egy pillanatra csukod le a szemed.

Freddy bírtokában van egy nagyon értékes képességnek, akit álmában megsebez, az a való életben is megsérül, így aztán ha az áldozat meghal, akkor sima öngyilkosságnak tűnik az eset. Ez a tulajdonság egyben Freddy gyengéje is, áldozatai képesek őt átrángatni az élők világába, ahol viszont a fizikai teste már sebezhetővé válik, amit a filmekben többször ki is használnak.

Freddy erejét elsősorban az áldozatai félelméből nyeri, éppen ezért a rémálmok keretein belül szeret eljátszani az áldozataival, és ezt igen kreatívan teszi. Akinek már volt igazán gáz rémálma, az együtt fog érezni az szereplőkkel, akik egy végtelen menekülés végén nem az ágyukban ébrednek fel, hanem a másvilágra kerülnek.

Ha esetleg érdekelne Freddy részletes története, akkor van egy jó hírem, hamarosan egy egész videót szentelünk rá a csatornán.

Ha van film, amit egy horror kedvelőnek látnia kell, akkor az a Rémálom az Elm utcában, de aztán el ne aludj közben!

Ez lett volna a 10 legjobb horror főgonosz, legalábbis szerintünk. Persze tisztában vagyunk vele hogy sok egyéb karakter is helyet érdemelne a listán, de most erre futotta, ha esetleg a te kedvenced nem jutott szerephez, ne búslakodj, lehet hogy később egy egész videót szentelünk majd neki.

Ha tetszett a videó,

{Megtaláltál} renszarvaslumpy@gmail.com > Subject: kódf3jtő

Nincsenek megjegyzések