Friss és Szaftos

8 dolog, amit NEM tudtál a SIKOLY-ról


Bár nem valódi szellem, és nem is természetfeletti lény, mégis, amikor mumusról van szó, sok horror rajongónak Ghostface ugrik be először, a Sikoly filmek késes maszkos jumpscare király sorozatgyilkosa, aki 4 részen keresztül próbálja kardélre hányni szegény Sidney Prescott-ot.

Az 1996-os első rész óta rengeteg rajongója lett a maszkos szociopatának, és megannyi érdekesség derült ki a franchise-ról, mi pedig most összeszedtük a szerintünk legérdekesebbeket, lássuk!

"Scary Movie"

A film eredeti címe "Scream" helyett "Scary Movie" lett volna. Bölcs döntésnek bizonyult a váltás, a "Scary Movie" sokkal kevésbé hangzik ijesztően, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy később a magyar címen Horrorra Akadva horror-komédia jelent meg ezzel a névvel, amitől olyan messze van a komolyság mint ide Bivalybasznád.

A Sikoly maszkot véletlenül találták

A később a franchise jelképévé vált maszk nem volt benne az eredeti tervekben. Olyannyira, hogy a rendezők egészen véletlenül találtak rá, amikor éppen helyszíneket szemléztek a felvételekhez.

A maszk egyébként nem igazán spéci eresztés, valójában egy egyszerű Halloween maszk, ami szinte minden második polcon megtalálható volt a film készülésekor.

A Sikoly valóban a telefonon volt

Az első jelenettől kezdve, a Sikoly valóban a telefon túloldaláról kommunikált az áldozatokkal. Egyetlen beszélgetés sem felvételről zajlott, segítve a valódi reakciókat és a valós interakciót.

Persze, mindannyian tudjuk hogy Billy és Stu volt a gyilkos, de a telefonban nem ők beszéltek, hanem Roger L. Jackson, és az igazán érdekes a dologban, hogy a színészek soha nem találkoztak a hanghoz tartozó valódi személlyel, valójában a színészek nem is tudták, hogy ki beszél hozzájuk a telefonon keresztül.

Ez fenntartott a forgatáson egyfajta félelmet és misztériumot, mintha csak részben igaz történetet kellene a kamerák előtt lejátszani, és bevált, mert az első film tényleg kiváló lett szinte minden szempontból.

A maszk egy festményen alapszik

Ha esetleg úgy gondolod, hogy a maszk ismerős, az nem véletlen. A maszk ugyanis Edvard Munch híres festményén alapszik, melynek címe A Sikoly.

Bob Weinstein egyébként olyannyira nem volt meggyőzve a maszkról, hogy Wes Craven rendező menesztésén gondolkodott, viszont amikor meglátta a nyitójelenetet, egyből meggondolta magát.

Halloween és Psycho kapcsolatok

A filmben rengeteg hivatkozás található egyéb horrorfilmekre, köztük a Carpenter féle Halloween-ra és a Hitchock féle Psycho-ra is. Például, a Psycho-ban a női szereplő barátja Samuel Loomis, a Halloween filmben a doktor neve szintén Samuel Loomis, és megőrülsz, a Sikoly egyik szociopata gyilkosa nem más mint Billy Loomis.

Még egy példa, hogy a Sikolyban a szereplők az egyik jelenetben a Halloween-t nézik a tévében, a Halloween 20 évvel később című filmben pedig a szereplők a Sikoly második részét nézik a tévében az egyik jelenetben.

Freddy Krueger és Linda Blair cameo

A film amellett hogy tele van hivatkozásokkal, több híres alakot is megvillant a képernyőn, így például Wes Craven rendező egyszer feltűnik egy jellegzetes piros-zöld Freddy Krueger-es pulcsiban, Linda Blair pedig, aki az eredeti Ördögűző filmben a megszállt lány szerepét játszotta szintén feltűnik mint riporter.

Ghostface részben egy valódi gyilkoson alapszik

Ha maga a film nem lenne elég hatásos, akkor itt a bomba, Ghostface karakterénél egy valódi Floridai sorozatgyilkost vettek alapul, aki a Grainseville Ripper művésznevet viselte, és aki 1990-ben munkálkodott.

Drew Barrymore lett volna Sidney Prescott

Az eredeti tervek szerint, Drew Barrymore - vagyis akit a nyitójelenetben kettévágnak - játszotta volna Sidney Prescott szerepét, viszont Barrymore sűrű programja miatt visszalépett a szereptől, és az első áldozat szerepére cserélte.

A dolog meglehetősen jól sült el, hiszen Barrymore már akkor is névnek számított a filmes szakmában, és a közönséget meglepte, hogy a húzónév rögtön az első jelenetben fűbe harap. A film erős kezdése azt sugallta a nézőnek, hogy ebben a történetben minden előfordulhat, és nincsenek biztos túlélők.

Feltehetően segített a sírásban a nagy állatbarát Barrymore-nak, hogy a telefon túlvégéről állati kegyetlenkedésről, és kínzásról meséltek történeteket neki a jelenet alatt.

---

Ez lett volna 8 érdekesség a Sikoly filmekről. Nagyon remélem hogy tetszett a videó, ha így volt nyomj egy likeot, és ha jók akarsz magadnak akkor iratkozz fel a csatornára, valamint kövess minket Facebook-on is. Hamarosan újra jövünk, addig is sziasztok!

Nincsenek megjegyzések