Friss és Szaftos

Strangers 2: Pray At Night KRITIKA


Március hónap egyik nagyobb figyelmet kapott horrorja a Strangers második része, ami a magyar mozikba is ellátogatott. Mi is megnéztük, az első rész után mindenképpen bizakodóak lehettünk, viszont a moziból több okból is csalódottan, vagy inkább mérgesen távoztam, és amiatt csak részben okolhattam a filmet.

Intro

Először is, a film azért nem volt annyira rossz, hogy mérges legyek miatta, viszont a moziélmény igen, és erre muszáj vagyok kitérni pár mondatban.

A mozi, mint olyan, akárhogy is nézzük, egy közösségi élmény. Egy teremben vagy hozzád hasonló filmrajongókkal, akiket érdekel a film, együtt nézitek a jeleneteket, rezzentek össze a jumpscareknél, majd együtt engedtek fel, amikor a főhős lenyomja a főgonoszt. Viszont ez egy olyan törékeny rendszer, amit akár egy ember is képes tönkretenni, és a következő üzenetet, most nekik címezném.

Ha esetleg te is egy olyasfajta ember vagy, aki képtelen akárcsak egy percre is befogni a pofáját egy film alatt, hangosan vihogsz, dumálsz, telefonozol, elégedetlenkedsz, akkor tönkreteszed mások szórakozását. Inkább ne gyere el a moziba, hanem maradj otthon a kis barlangodban a farkasok között akik neveltek, mindenkinek jobb lesz.

Persze, a személyes negatív moziélményt hiba lenne a film számlájára írni, ezért most következzen egy kis objektív értékelés. Először is, a film úgy reklámozza magát, mint ami megtörtént események alapján készült. Ezt sürgősen helyre kell tenni, ugyanis ez a kijelentés erősen sántít. A sztorit író Bryan Bertino elmondása szerint, a történetből nagyjából fél százalék igaz, pontosabban, hogy egy idegen, zavart lány bekopogott egy lakókocsiba, és hogy eközben mindenféle rabló, fosztogató rámolta ki a lakóparkot. Tehát a maszkos gyilkosságokból, és a film lényegi részéből semmi. Ezek alapján az eredeti állítás, miszerint igaz történeten alapszik, inkább megtévesztés és marketing fogás mint sem igaz állítás.

A film maga meglehetősen langyos, legalábbis kezdetben. Ami kifejezetten zavart, az a karakterek mérhetetlen ostobasága. Hollywood-nak tényleg ideje lenne felébredni, hogy hülye karakterekkel csak gagyi horrort lehet készíteni, szerencsére akadnak már ellenpéldák, elég csak a tavalyi Get Out-ra gondolni, ahol a zseniális történetet, és a karaktereket Oscar jelölésekkel díjazták.

Nem árulok el nagy titkot, hogy a filmből nem lesz Oscar jelölés, mert mindenki olyan bután viselkedik a filmben mint egy krumpli. Emellett volt néhány kirívóan rossz színészi munka, mint például a kiscsaj Bailee Madison, aki bántás nélkül, egyszerűen még túl fiatal ahhoz, hogy akárcsak részben is a hátán vigyen egy ilyen filmet. Megaztán, a karakter amit el kellett szegénynek játszani, nem volt más mint egy polcról leemelt problémás tinédzser kiscsaj sablon karaktere.

Ami viszont értékelhető volt a filmben, az a maszkos karakterek által elkövetett, teljesen logikátlan, mégis vérfagyasztó gyilkosságok és módszerek, ahogy a teljes örületbe kergették az áldozatokat. A végefelé a film tököt növesztett, és sikerült az érdektelenség tengeréből kicsit partra rángatni a filmet, hogy a néző kicsit izguljon végre a karakterekért, de ez összességében még mindig kevés az emlékezetes horrorhoz.

A film sajnos, végeredményben nem mutatott semmit, ami kiemelné őt a középszerűség mocsarából, de nem is kevesebb mint a legtöbb moziban nyomott produkció. Különösebb elvárások nélkül, egyszer mindenképpen meg lehet nézni, én személy szerint nem sajnáltam a jegy árát, a negatív száj íz ellenére is jól éreztem magam, de az első rész tökösebb, és mindenképpen intelligensebb folytatást érdemelt volna.

Ez lett volna a mi Strangers 2


Nincsenek megjegyzések