Friss és Szaftos

8 dolog amit NEM tudtál a Cápa-ról

A cápa, az egyik legkultikusabb állatos film, ami valaha készült. Steven Spielberg mesterműve 1975-ben került a filmvászonra, és egy teljes generációba ültette bele a cápákból való teljesen alaptalan félelem magját minden egyes strandoláskor. Steven Cápáját az 1976-os Oscar gálán 4 díjra jelölték, melyekből hármat be is zsebelt, és azóta is fellelhető az IMDB legjobb 250 filmje között.

Mára ikon lett a cápából, és maga a forgatás is monumentális volt annak idején, ezáltal rengeteg érdekesség látott már napvilágot a filmmel kapcsolatban, mi pedig most összeszedtünk nyolcat. Jöjjön tehát 8 érdekes tény a cápáról."Nagyobb hajóra lesz szükséged"

A film egyik leghíresebb mondata Roy Scheider-től származik, miután először megpillantja a nagy fehéret, majd erős sokkhatás alatt csak annyit tud mondani a kapitánynak, hogy "Nagyobb hajóra lesz szükséged". A mondat teljes mértékben improvizáció volt Roy részéről, az eredeti szövegkönyvben nem szerepelt, de annyira tetszett Spielberg-nek, hogy végül bekerült a filmbe.

A Cápa egy könyv alapján készült

A nagy sikerű film Peter Benchley azonos című fikciós regénye alapján készült, ami 1974-ben, vagyis egy évvel a film előtt jelent meg. Peter egyébként cameózik is a filmben mint újságíró riporter.

Water Box

A jelentben, amikor a nagy fehér éppen igyekszik elsüllyeszteni a hajót, Spielberg szerette volna ha a közönség a kamerán keresztül is érzékeli az eseményeket, ezért Bill Butler operatőr feltalálta a "Víz Dobozt", ami lényegében egy üvegkalitka, aminek segítségével képesek voltak a vízbe ereszteni a kamerát. Ne felejtsük el, hogy 1975-ről beszélünk, amikor még elég kezdetleges filmforgatási technikák álltak rendelkezésre.

Fidel Castro a rajongó

A film egyik legnagyobb rajongója nem más mint az egykori kubai diktátor, Fidel Castro, aki egyszerűen imádta a filmet. Fidel egyébként sajátosan értelmezte a filmet, szerinte ugyanis a cápa a kapitalista Amerika elleni támadást szimbolizálja.

Robotcápák

Nyilvánvaló volt a készítők számára, hogy nem tudnak élő cápákat használni, hiszen fogságban a fehér cápák mindössze néhány napig élnek. Ezért aztán, három mechanikus cápát készítettek, amiknek összértéke mára átszámolva 1 millió dollár.

Viszont a cápákkal elég sok gond volt, ezért aztán a felvételek többségénél kénytelenek voltak nélkülözni őket, és az első cápa megjelenéséig 1 órát és 21 percet kellett várni.

További érdekesség, hogy a sok probléma miatt Spielberg saját becenévvel illette a mechanikus cápákat, ami nem más volt mint a "Nagy Fehér Szar".

Nyári bomba

A film volt az első nagyszabású nyári mozifilm. Előtte a stúdiók úgy gondolták, hogy a nyári időszak egyszerűen nem alkalmas arra, hogy filmet adjanak a moziban, mivel mindenki nyaral. Utólag elmondhatjuk, hogy tévedtek.

Eredetileg nem Spielberg volt a rendező

Az eredeti tervek szerint nem Spielberg rendezte volna a filmet, viszont az első számú rendező folyamatosan bálnaként aposztrofálta a cápát, a producerek pedig úgy döntöttek, hogy nem rendeztetik meg a filmet egy olyan emberrel, aki meg sem képes különböztetni a két állatot.

Spielberg viszont nem igazán akarta megrendezni a filmet. Három hónappal a forgatás előtt a lemondás miatt kereste fel a három producert, akik viszont tudva Spielberg dilemmájáról, "A Cápa stábja" feliratú pólóval, fogadták őt, mire ő inkább csak annyit mondott, hogy "Á inkább hagyjuk."

Érdekes, hogy milyen apróságokon dőlnek el a hatalmas dolgok. A cápa végül a 8 milliós forgatási költségek után, elképesztő, és akkor rekordnak számító 470 millió dolláros bevételt hozott, és kilőtte az űrbe Spielberg karrierjét, hiszen neki ez volt az első jelentős filmje.

A Nagy Fehér Cápát Spielberg ügyvédjéről nevezték el

A film nagy cápáját Bruce-nak nevezik el a filmben, egészen pontosan Spielberg ügyvédje, Bruce Ramer után. Lehet hogy Spielberg valamit üzenni akart ezzel Bruce-nak?

Nincsenek megjegyzések