Friss és Szaftos

8 dolog, amit NEM tudtál King Kong-ról

Sokan szeretik King Kong-ot, aki örökre beírta magát a filmtörténelembe, amikor egy lopott bulával felmászott az Empire State Building tetejére majomkodni és repülőkkel verekedni. A filmnek az 1933-as bemutató óta tucatnyi feldolgozása készült, és még több érdekesség derült ki a filmről, és persze magáról King Kong karakteréről is. Mi most összeszedtük a szerintünk legérdekesebbeket. Jöjjön tehát 8 érdekesség King Kong-ről.Az eredeti kópia már nincs meg

Annak idején eléggé hanyagul kezelték a filmeket, ha már egyszer lementek a moziban. Az 1950-es évek előtt készült régi filmek ráadásul speckó tárolást igényeltek, így hanyagság miatt gyakran lett ezeknek a másolatoknak teljes megsemmisülés a sorsa. Ami a King Kong 1933-as eredeti verzióját illeti, egy időben egyetlen változat sem volt fellelhető az egész egyesül államokban. Úgy kellett rekonstruálni a filmet angliából, belgiumból és franciaországból összevadászott darabokon keresztül, képkockáról-képkockára, mire végül újra össze tudták rakni a filmet.

Híres kimaradt jelenetek

A legtöbb ember nem is sejti, hogy az eredeti filmből jelentős mennyiségű anyag lett végül is kivágva, többek között egy olyan jelenetet, amiben King Kong három triceratopsz-al bírkózik, vagy amikor egy brontosaurus-al küzd a vízben, vagy, amikor egy óriás pókkal néz szembe a Koponya szigeten. Hogy miért kellett kivágni ezeket a jeleneteket? Nos, elsősorban azért mert az emberek halálra voltak rémülve, és sikítva menekültek a moziból. A pókos jelenet aztán teljesen el is veszett, amíg Peter Jackson végül rekonstruálta azt a 2005-ös DVD kiadásban

Hitler kedvenc filmje

Akárcsak a zene esetében, filmeknél is szinte minden egyes embernek, még a legkeményebb diktátoroknak is van kedvence. Valszeg az utóbbi évszázadok, de talán a teljes történelem leghíresebb diktátora volt Adolf Hitler, akinek történetesen a King Kong volt a kedvenc filmje. Az elbeszélések szerint imádta nézni ahogy az óriási szörnyeteg eltapos minden ellenséget aki az útjába kerül ... nem is értem miért.

A hölgy főszereplő, Fay Wray nem egy nagy majomra számított


Amikor a rendező Merian C. Cooper felkérte a női főszerepre Fay Wray-t, azt mondta neki "Hogy Hollywood legmagasabb, sötétebb férfijával fog játszani", mire Wray úgy gondolta, hogy az akkori színészkirály Cary Grant-ről van szó, és beleegyezett a szerepbe. Mondani sem kell, hogy erősen meglepődött amikor Cary Grant helyett egy 30 láb magas majom lett a társa.

Kong mérete meg lett növelve a New York-i jelenetekre.

Kong a Koponya szigeten egészen pontos becslések alapján nagyjából 18 láb magas volt,viszont a New York-i jelenetekre megnövelték a méretét 24 lábra, mivel Cooper szerint a majom nem volt elég nagy és látványos az épületekhez képest. Kong mérete egyébként azóta is szinte filmenként eltérő, volt olyan eset amikor az alapból háromszor akkora Godzillával azonos magasságban ábrázolták.

Az eredeti King Kong nem nyert egyetlen díjat sem

A Time Magazin az eredeti King Kong filmet a Top 10 elmaradt Oscar között tartja számon, mivel az akkori film forradalmasította a stop-motion technológiát, amivel képesek voltak életre kelteni Kong-ot a filmvásznon, és még kiváló mögöttes tartalommal is bírt a gazdasági válságban szenvedő Amerikáról. Ennek ellenére, a film még csak jelölést sem kapott.

Egyesek szerint egyfajta jóvátételként, a 2005-ös Peter Jackson féle reboot három Oscar díjat is kapott, persze ez nem feltétlenül az eredeti filmnek volt köszönhető, hiszen a remake ettől függetlenül is egy kiváló film volt, nagyszerű látvánvilággal, és eredeti ötletekkel, amiben helyet kaptak a korábban említett híres kimaradt jelenetek is.

A Koponya sziget fent volt a Google Maps-en.

A film készítésekor a jelenetek főleg három helyszínen folytak, Vietnámon, Ausztráliában és Hawaii-n. Főleg azért, mert a készítők szerették volna teljes mértékben az elhagyatottság és vadság érzetét vinni a képernyőre. A tökéletes helyszínek megtalálása érdekében a stábtagok hónapokon keresztül utazgattak. Szerencsére, a Google egy időben jelentősen megkönnyítette a rajongók dolgát Kong fikcionális lakóhelyének megtalálásában, ugyanis feldobta a Google Maps-re. Nem találtam hírt arról, hogy a sziget lekerült volna a maps-ről, viszont haljak meg én próbáltam megtalálni a szigetet, de valahogy az istennek sem sikerült, szóval nem tudom hogy a mai napig fent van-e vagy sem, de mindenesetre fent volt, az biztos.

Godzilla vs. Kong volt, és lesz is

A filmtörténet két legnagyobb szörnyetege, Godzilla és King Kong már összemérte erejét 1962-ben, viszont nemsokára, 2020-ban érkezik a visszavágó. Mondanom se kell, hogy King Kong jelentős növekedésen esett át, annak érdekében hogy valódi ellenfele legyen Godzillának, aki az eredeti mérések alapján 3-4x magasabb mint ő. Ezzel együtt is sok dolog ismeretlen a filmmel kapcsolatban, például a hírek szerint a stúdió engedélyt kapott több szörny bemutatására is Godzilla világából, tehát lehet hogy a két szörnyeteg bunyója helyett egy egész szörnyparádét kapunk majd. Kíváncsian várjuk.

Nincsenek megjegyzések