Friss és Szaftos

TOP 8 Állati FőgonoszAzt gondolnád, hogy a világ legegyszerűbb dolga beletenni egy félelmetes állatot egy filmbe, hogy az legyen a főellenség, aztán nagyot kaszálni a moziban. Hát ez nem mindig igaz. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szinte naponta jönnek ki filmek ezt-meg azt az állatot beállítva főellenségként, mégis, csak töredékük kap pozitív visszajelzést a közönségtől, és egészen minimális részük lesz később meghatározó film. Szerintünk jó filmet állatos főellenséggel kifejezetten nehéz készíteni, éppen ezért, mi most összeszedtük a szerintünk 8 legjobb állati főgonoszt. Lássuk!

Cujo

Ha van ember a földön aki képes lehet az ember legjobb barátját egy igazi vérfagyasztó szörnyeteggé formálni, akkor az Stephen King. Az 1983-as filmadaptációban a barátságos bernáthegyi Cujo-t egy denevér marja meg, aminek következtében a veszettség egy különösen bitang fajtájával fertőződik meg, és gazdája életére tör. A film bár vegyes értékeléseket kapott, a könyv bomba jó, és nem véletlenül emelte Cujo-t a legfélelmetesebb állatos horror karakterek közé. Ha kutya és horror, akkor a mai napig mindenkinek Cujo jut eszébe.

Madarak

Azt már tudjuk, hogy emberre is veszélyes ragadozó állatokról lehet ijesztő filmet készíteni, na de mi a helyzet a látszólag ártalmatlan madarakkal? Nos, talán a horror nagymestere Hitchcock volt az utolsó akinek sikerült őket a közönség számára is vérfagyasztó teremtményekké formálni az 1963-ban készült Madarak című filmben. Igen ... nem mai darab, de mindenképpen helyet érdemel a listán, egyrészt azért mert Hitchcock talán egyik ha nem a legjobb és filmtörténetileg legfontosabb gyermekéről van szó, másrészt mert a mai napig ez az egyetlen említésre méltó film a saját témájában. ... Persze az évek alatt azért akadt néhány kihívója, de azt inkább hagyjuk ...

King Kong

Ha állatokról van szó, nem hiányozhat King Kong sem, akinek emblematikus harca az Empire State Building tetején örökre beírta őt a filmtörténelembe. Azóta tucatnyi feldolgozása készült a nagyra nőtt emberszabásúnak, viszont még mindig az 1933-ban bemutatott film az igazi, hiszen akkoriban nem lehetett teljes ámulat nélkül nézni, ahogy ez az óriási állat majomkodik a ház tetején a csajával és néhány repcsivel.

Godzilla

Ha már nagyra nőtt szörnyek, említést kell tennünk a távol-kelet képviselőjéről, Godzilláról is, aki 1956-ban került a filmvászonra, hogy az óceánból kivergődve jól feltúrja szegény Japánok hátsókertjét, majd az egész világos. Többek között erre azért is lehet képes, mivel messze ő a legnagyobb állat a listánkon a maga közel 100 méteres magasságával. Csak összehasonlításként, King-Kong ha pipiskedik is, alig haladja meg a 30 métert. 

The Wolfman

A nagy horror főgonoszok listájáról szintén ki kell emelni a Farkasembert, ami már a mozgóképet megjelenése előtt évezredekkel megszületett - legalábbis különféle hiedelmekben és fali festményekben. Már Krisztus előtt is rengeteg utalást tartalmaz a történelem farkasemberekre, később Európában a 16 században kapott nagy hype-t a karakter, ami kitartott a filmes éra kezdetéig, így a mozgóképek hajnalán, 1913-ban már készült is róla egy néma film. Persze, ez mai szemmel inkább érdekes mint bámulatos lenne, de az évek alatt szerencsére azért bőven készült róla jó film is, mint például Az Amerikai Farkasember London-ban. Ha érdekel a farkasember, akkor kövesd a csatornát, mert fogunk még vele foglalkozni a hónapban. 

T-Rex

Clifford óta tudjuk hogy a dínópark a legkirályabb hely a földön, és hogy a legmenőbb dolog amivé felnőttként válhat az ember, az a dinoszaurusz. A dinoszauruszok csúcsragadozóját, a T-Rex-et már korábban is hatalmas ámulattal szemlélték az emberek, ezen pedig nagyot lendített a Jurassic Park 1993-as megjelenése, amiben a filmvásznon is megcsodálhattuk mennyire is veszélyes lehet egy T-Rex. Hát nagyon. Plusz azt se felejtsük el, hogy a listáról ő az egyetlen, aki valóban létezett és mindenféle természetfeletti erő nélkül is hozza a kötelezőt.

Arachnophobia

A pókok talán a legelterjedtebb fóbiával ajándékozták meg az emberiséget, az arachnophobia-val, aminek címével egy film is készült 1990-ben. Persze, a film egy horror-komédia, magyarul nem kellene a frászt hoznia az emberre, viszont emlékeim szerint a tervezve, lesből támadó kis pókok története engem erőteljesen beszaratott amikor először, még gyerekként megnéztem a filmet. Azóta is, minden alkalommal mielőtt felvenném a cipőm, megfordítva kirázom, biztos-ami-biztos, ne legyen benne egy mérges pók.

Jaws

Hát persze, hogy a listáról nem hiányozhat Spielberg végtelen filmes listájának ékköve, a Cápa. Az 1975-ben készült film egy egész generációba beleültette a strandolás legalapvetőbb félelmét. Nem, nem az őrizetlenül hagyott cuccainkat lopkodó szarháziakra gondolok, hanem a nagy fehér cápára. A való életben szinte nulla az esélye annak, hogy egy fehér cápa a partra tévedjen vadászni, mégis, Spielberg annyira jól pattintotta le a vászonra ezeket a sebezhetetlen ragadozókat, hogy azt a filmakadémia 3 Oscar díjjal értékelte, és a mai napig az egyik legjobban értékelt film az IMDB-n.


Nincsenek megjegyzések